miercuri, 29 octombrie 2008

Platim, platim, dar sa stim si noi...

Suntem in plina criza economica pe plan mondial. Asta aud de cateva saptamani, si nu e o emisiune la TV in care asa-zisii analisti economici sa nu aminteasca asta si sa nu vina cu "n" argumente ca e grav ceea ce se intampla. Bun. Asa o fi.

Partea interesanta e ca, mai aud si ca desi exista aceasta criza, in RO efectele inca nu par a fi cele potrivite in situatii de urgenta. Romanii si-au crescut nivelul de trai, cheltuie fara prea multe griji, par in plin avant de 'expansiune' economica sau finantista...Ei bine, de cateva zile se trage un semnal de alarma: in 2009 criza ne va afecta si pe noi asa cum trebuie, ca de fapt cheltuielile romanilor vin de pe urma creditelor si a imprumuturilor, ca aceasta crestere economica si a consumului raportate nu se bazeaza pe o industrie sau agricultura solida, vor fi falimente si somaj, etc.

Sincer nu stiu ce sa cred. Ma astept sa nu se intample lucruri atat de grave, mai ales ca in RO nu se invart atat de multi bani, incat sa fim afectati frontal de criza economica mondiala...

Am remarcat un lucru: la nivel de comunicare centralizata se incearca semnalizarea gravitatii cheltuielilor excesive ale romanilor si a gradului de indatorare mare-la Oficiul Protectiei Consumatorului s-a infiintat un astfel de birou de consultanta (!).

In acest sens sa fie si ultimul spot de la BT:

Pe fondul 'cutremurului' economic din ultimele saptamani, la noi se deruleaza tot felul de campanii de atragere a consumatorilor catre banci, cu diverse oferte de credite si finantari "foarte avantajoase" (lasa ca stim noi cum e treaba cu ofertele lor), BT parca vine cu alt mesaj: 'taiem din cheltuieli' !, asta sa nu zic "zanul reloaded" :))) . E drept, e oferta pentru mici intreprinzatori, dar tot de reducerea cheltuielilor este vorba.

Pai noi ce sa facem acum: platim, cheltuim sau econonomisim ?

Niciun comentariu: