joi, 14 august 2008

Cinismul ajuta la ceva?

Am urmarit cu destul interes campaniile de comunicare dintre cele 2 concurente de pe segmentul petrol/rafinarii/benzinarii, Petrom si Rompetrol. Desi nu sunt singurii competitori pe piata, este evident ca este o diferenta de pozitionare si mai ales in mesajele de comunicare.

Ma opresc acum la Petrom. Campanii de responsabilitate sociala, campanii de informare si educare asupra consumul rational al resurselor, si mai nou, campanie pentru cresterea responsabilitatii conducatorilor auto.
Interesanta optica acestei companii, este de apreciat. Are un feeling de companie 'americana' care se simte datoare sa dea ceva inapoi societatii care a ajutat-o sa creasca ca si business.

Unul dintre spoturile care sunt acum pe TV din ultima campanie adresata conducatoriloe auto este cinic dar sugestiv:



Mesajul e real. A foarte usor sa treci de la o extrema la alta, de la un lucru frumos la ceva tragic sau dureros, atunci cand nu este ratiune sau raspundere.

Dar...e de ajuns cinismul? Trebuie atinsa coarda sensibila, asa cum se prezinta in spoturile campaniei sau elementul rational ar avea un efect mai mare si mai eficient asupra conducatorilor auto?

Probabil ca societatea noastra trebuie luata asa cu usorul (la sentiment), inca nu e pregatita pentru lucruri mai directe sau noi romanii nu suntem atat de rationali incat sa ne ferim noi insine de astfel de pericole. Campaniile de acest gen trebuie sustinute si comunicate, dar mai ales intelese. Poate ca si cinismul ajuta dar as merge mai mult pe responsabilitatea fiecaruia dintre noi.


PS: cinismul este folosit si la altii...si tot in mod sugestiv (a se citi 'subtil'):


3 comentarii:

katran spunea...

Cinismul despre care vorbesti trebuie combinat cu rationalul dintr-un simplu motiv :
cad ai o masina ca cea din spot notiunea si esenta rationalului se transforma (distorsioneaza) si poate duce la evenimente tragice pe langa (dupa) care cinismul nu mai are nici o valoare.
In concluzie : tre sa fii cinic atunci cand (inca) mai ajuta la ceva si trebuie ca cinismul sa faca parte dintr-o campanie mai complexa de trezire la realitate a poporului.

Numai bine !

Anonim spunea...

"Campaniile de acest gen trebuie sustinute si comunicate, dar mai ales intelese"

subliniaza, ingroasa si coloreaza partea cu mai ales intelese. daca spot-ul ala se vrea util ...pai e complet ratat.

Anonim spunea...

Sa vezi ce oameni le dau a spus Dumnezeu lui Sf. Petru cand acesta era indignat de cate are tarea noastra: paduri, rauri, munti, mari, dealuri si campii etc.

Asa ca... macar de ar ajuta la ceva!