luni, 16 februarie 2009

Noul Leu.

Noul Leu ar trebui sa insemne si "Valorile neobservate din mainile noastre" ale romanilor.

Ce este de fapt asta? Un proiect facut de 5 oameni din publicitatea romaneasca, care incearca sa dea o alta valoare bancnotelor romanesti, o transformare in imaginea de "brand" al Romaniei. Imaginea "Noului Leu" ar putea integra simboluri romanesti gen George Enescu, Traian Vuia, Brancusi sau Mircea Eliade, ori ai basmelor populare romanesti gen Fat-Frumos, Sfarma-Piatra sau Pasari-Lati-Lungila.

Interesant acest proiect, care ar trebui sa prezinte valorile si aspiratiile nationale care sunt mai relevante decat realitatea imediata. Tinand cont de faptul ca banii sunt printre primele elemente pe care o natiune le emite si foloseste, re-desenarea bancnotelor ar trebui sa duca la constientizarea nevoilor si aspiratiilor noastre ca popor.

Propunerea echipei care incearca sa se folosesca de valorile neobservate din mainile romanilor, de simboluri ale excelentei si valorii sau de elemente mai putin conventionale s-a transformat si in doua concepte creative de design. Toate variantele, argumentele si valorile pentru care merita sa analizam acest proiect sunt aici.








2 comentarii:

Anonim spunea...

Eu as vrea sa stiu si cat costa inlocuirea - in timp, fireste, - a banilor aflati in circulatie cu "leii noi".
Si as mai vrea sa stiu si de unde se plateste aceasta schimbare la fata.
Cumva de la bugetul de stat?
Adica din banii nostri, ai tuturor?
Ma tem ca da...

Ideea este ok. Pe bancnote - atat de circulate prin maini din toate mediile sociale si culturale - ar trebui promovate valori si simboluri nationale.
Dar... principiul deja se aplica. Aurel Vlaicu, Caragiale, Brancusi, Nicolae Iorga, etc, nu mai sunt reprezentativi pentru cultura romaneasca? Sau, din timp in timp, schimbam grafica banilor, astfel incat sa apucam sa ne "promovam" toate valorile....?!
Sa fim seriosi...
Daca acest proiect nu este finantat integral de vreun patriot cu dare de mana.... ma tem ca se incadreaza perfect in gama de initiative din seria "tara arde si baba se piaptana".

Anonim spunea...

E bine pusa si problema costurilor de inlocui actualele bancnote. Tinand cont de faptul ca aproape in fiecare an la noi se fac diverse alegeri (prezidentiale, parlamentare, locale,...), resurse s-ar gasi...din banii contribuabililor, evident.

Dar nu e doar asta de discutat. E lesne de inteles ca trebuie schimbat ceva in atitudinea, mentalitatea si obiceiurile de acum ale romanilor. Perioada de "cautare" in care ne regasim in cei 20 de ani de la Revolutie, ne-a indreptat spre 'valorile' occidentale, spre libertinismul si modernismul epocii. Teoretic.

Practic, nu gasim decat varianta romaneasca (putin si prost) din aceste tentinte. Cand nu o gasim nici pe asta, revenim la 'valorile si simbolurile' vechi romanesti, ne batem cu pumnul in piept ca avem traditia romaneasca drept baza. Ce rezulta din asta? Un circ ieftin, contraste puternice, nerespectarea unor legi nescrise, de baza, ale unei natiuni.

Proiectul este curajos. Trebuie cineva sa dea tonul, sa inceapa schimbarea. Poate ca acest lucru se va intampla..sau poate ca nu.