miercuri, 3 iunie 2009

Cine pune romanul in miscare?

Caroli, producatorul de mezeluri si-a lansat noua campanie de comunicare de brand, una care are "o intensa abordare emotionala, si care ofera o binemeritata recunoastere consumatorului"...Printre primele actiuni din acest demers este si urmatorul spot TV. Clar diferit de ceea ce s-a intamplat pana acum in comunicarea lor, si totusi parca nu atat de "istet".

"Tine romanul in miscare" acum de la Caroli se asemana prea mult (totusi) cu spoturi de la Petrom si chiar la sloganul "Esenta miscarii". Practic viziunea e aceeasi, un 'catalizator' de energie, numai ca in cazul Petrom afirmatie e intrinseca, in schimb la Caroli e asa...sugestiva:


Obiectivele lor indraznete, de crestere a cotei de vanzari dar si de notorietate, top-of-mind, etc. (dupa cum am citit in comunicatul lor de presa) se leaga de aceasta campanie, care insa pe mine inca nu m-a convins. Probabil ca e prea devreme, si se vor mai intampla multe lucruri cu si despre Caroli. Mai astept putin si raman la parerea mea personala ca aceste strategii de schimbare (brusca) la 180 sau chiar 360 de grade nu fac prea mult bine advertiserilor de la noi. E ca si cum clientul schimba agentia de publicitate si aceasta vine cu idei noi, schimba aproape tot (de obicei pastreaza logo-ul) si muta directia semnificativ departe de drumul deja existent.

Sunt multe cazuri de acest gen in ultimii ani in RO, si cred ca aceste "strategii" sunt bune doar pe termen scurt, daca sunt. Exista o lipsa de cultura de brand, in special din partea producatorilor cu management romanesc, dar si din partea agentiilor care vor sa arate ca doar ei stiu ca faca campanii bune, iar cele ale agentiilor precedente nu au fost deloc ok.

Cei care si-au definitivat un management corect de brand, si-au stabilit obiective clare legate de posibilitatile pietei, si-au pastrat de multe ori si agentia cu care au plecat la drum, au reusit. Ceilalti inca mai cauta directia optima...

Niciun comentariu: