joi, 25 iunie 2009

Cumperi un produs doar dupa cum arata ambalajul?

Intrebarea asta poate avea mai multe raspunsuri. In principiu da, desi intervin mai multi factori. Urmarind doar partea sa zicem artistica, cu siguranta am fi foarte tentati sa incercam unul din produsele urmatoare, care au un design de ambalaj foarte reusit:

summer limited edition cans (coca-cola)

metalic bottle (heineken)


samurai (vodka)

marți, 23 iunie 2009

Spune NU energiei nucleare

O campanie Greenpeace impotriva surselor de energie nucleara. Trebuie sa fim atenti cu astfel de chestii pentru ca efectele pot fi adevarate dezastre.

Printurile de promovarea a campaniei sunt sugestive (iepurasul cu 4 urechi sau elefantul cu 2 trompe...nu mai par a fi doar personaje din bancuri):

marți, 16 iunie 2009

marți, 9 iunie 2009

Viata la tara ! sau cum sexul vinde !!

Un spot rezonabil despre "Viata la tara". Cartea. Sau cum sexul vinde chiar si produse la care nu te astepti:


General Motors. un fel de "CEC" la americani...

Cum romanii nu se pot compara niciodata cu americanii, nici (gigantul) General Motors nu se poate compara cu CEC-ul nostru. Poate doar la..principii. De existenta. De abordare emotionala in fata consumatorilor. Sau de reinventare.

Suficient de fortata, comparatia celor 2 companii (care au ceva in comun, o lunga existenta in activitatea lor) mi-a venit in minte cand am vazut spotul "strigat de lupta" al celor de la General Motors. Nu e ceva neobisnuit sa vad un asemenea clip de promovare corporate dar, doar cu cateva zile in urma citisem cateva articole despre caderea abrupta si rapida a colosului american, din cauza crizei industriei de automobile. Mi s-a parut ciudat ca un asemenea producator, cu atatea brand-uri puternice si traditie de zeci de ani sa nu reziste miscarilor pietei de criza, ajungand sa fie in pragul falimentului, chiar intrand in incidenta legii care protejeaza impotriva falimentului.

Dar ei (inca) nu renunta, si incearca sa apere ceea ce au castigat de lungul anilor de munca. Si vor sa se reinvententeze:


Abordarea e emotionala si tipic americana. Dar sincera! Se aminteste de cine a fost GM pana acum, ce masini emblematice s-au construit, ce 'valoare' a adus societatii americane. Dar si ca poate sa renasca.

O asemenea abordare a folosit si CEC Bank la rebrandingul si reinventarea sa. Tot pe latura emotionala si tot pe 'baza' trecutului. CEC a reusit sa supravietuiasca si sa renasca, ramane de vazut daca GM poate sa se reinventeze, extragandu-si energia din milioanele de masini produse sau din clientii vechi de zeci de ani.

Important e ca isi doreste.

joi, 4 iunie 2009

Tomi da, gustul

Ambalajele de la ketchup-ul Tomi imi plac. Nu sunt clasice, au personalitate, sunt atractive. Fac diferenta la raft. Sunt asa...carismatice.

Noua campanie are 2 spoturi tv, dragute zic eu:





Categoria de ketchup este una destul de aglomerata (la raft), mai putin se foloseste de comunicarea de masa, dar are potential. Tomi este bine ancorat in piata si comunica placut. Pentru ca e nevoie mereu de cineva care sa dea gustul...

miercuri, 3 iunie 2009

Cine pune romanul in miscare?

Caroli, producatorul de mezeluri si-a lansat noua campanie de comunicare de brand, una care are "o intensa abordare emotionala, si care ofera o binemeritata recunoastere consumatorului"...Printre primele actiuni din acest demers este si urmatorul spot TV. Clar diferit de ceea ce s-a intamplat pana acum in comunicarea lor, si totusi parca nu atat de "istet".

"Tine romanul in miscare" acum de la Caroli se asemana prea mult (totusi) cu spoturi de la Petrom si chiar la sloganul "Esenta miscarii". Practic viziunea e aceeasi, un 'catalizator' de energie, numai ca in cazul Petrom afirmatie e intrinseca, in schimb la Caroli e asa...sugestiva:


Obiectivele lor indraznete, de crestere a cotei de vanzari dar si de notorietate, top-of-mind, etc. (dupa cum am citit in comunicatul lor de presa) se leaga de aceasta campanie, care insa pe mine inca nu m-a convins. Probabil ca e prea devreme, si se vor mai intampla multe lucruri cu si despre Caroli. Mai astept putin si raman la parerea mea personala ca aceste strategii de schimbare (brusca) la 180 sau chiar 360 de grade nu fac prea mult bine advertiserilor de la noi. E ca si cum clientul schimba agentia de publicitate si aceasta vine cu idei noi, schimba aproape tot (de obicei pastreaza logo-ul) si muta directia semnificativ departe de drumul deja existent.

Sunt multe cazuri de acest gen in ultimii ani in RO, si cred ca aceste "strategii" sunt bune doar pe termen scurt, daca sunt. Exista o lipsa de cultura de brand, in special din partea producatorilor cu management romanesc, dar si din partea agentiilor care vor sa arate ca doar ei stiu ca faca campanii bune, iar cele ale agentiilor precedente nu au fost deloc ok.

Cei care si-au definitivat un management corect de brand, si-au stabilit obiective clare legate de posibilitatile pietei, si-au pastrat de multe ori si agentia cu care au plecat la drum, au reusit. Ceilalti inca mai cauta directia optima...