joi, 28 august 2008
Un Penny e la indemana?
Uite ca, desi are un anumit public tinta si clienti fideli (cei cu venituri mai mici), Penny Market comunica la nivel national printr-o campanie TV. Fapt remarcabil in conditiile expasiunii si comunicarii agresive a celorlalti competitori, mai mult sau mai putin de aceeasi nisa. Dar ma intreb, oare asta e solutia cea mai potrivita?
Am intrat intr-unul din magazinele Penny Market si desi nu sunt in targetul lor, nu am fost impresionat deloc. Inteleg ca e pozitionat cu preturi mici, dar are o sortimentatie redusa, foarte putine optiuni la cumparare, e inghesuit, produse multe dintre ele low si dubioase ca provenienta. Dar are si clienti fideli. Asa ca o campanie de 'amploarea' asta de comunicare mi se pare prea mult in acest caz.
Ce se poate intampla? Cine a fost pana acum sa faca cumparaturi la un Penny, daca a fost multumit a mers si a doua oara. Cine nu, probabil a optat pentru un alt fel de magazin. Dar daca cineva vede reclama la TV, merge la Penny si ramane neplacut surprins tocmai din cauzele de mai sus? Asta poate fi o problema. Parerea mea e ca tipul asta de magazin, low si ieftin, se promoveaza mai bine prin word-of-mouth, va exista sigur un vecin care sa te informeze ca acolo pretul la produsul X e cel mai mic.
Acum, ca marketer ar trebui sa sprijin "promovarea si comunicarea", dar cred ca trebuie ales foarte bine canalul de comunicare mai intai. Ceea ce nu e putin lucru. Iar aici pare destul de evident.
PS: mi se pare destul de ne-realist (sa nu zic ne-profesionist) ca vad mereu aceeasi actori in diverse reclame, la branduri diferite. Oare cei care se ocupa de casting nu se gandesc la asta? De multe ori iti ramane pe retina actorul, si poti usor sa confuzi o reclama cu alta, de fapt un brand cu altul, ceea ce nu este prea ok. Lipseste credibilitatea si originalitatea. Destul de evident, din nou.
Nascuti pentru a fi invingatori !!
Notre respect STEAUA ! Cu totii stim ce inseamna asta...
miercuri, 27 august 2008
Reclame AdFEL..De la Budai Bier la Zanul Camatar..
In cadrul concursului Grand Spoof 2008 organizat de IQAds anul asta s-au inscris mai multe spoof-uri, semn ca editia de anul trecut a avut succes si a trezit un interes mare. Acesta s-a vazut si din parodiile prezentate, mai bine lucrate, cu teme actuale, si cu abordari originale si comice - gen tuica Apolod'or sau creditul de la Zanul Camatar .
Clipurile castigatoare din acest an sunt urmatoarele (echipa de la Budai Bier este si anul asta printre castigatori), care au luat la misto reclamele gen Cava D'oro, Coca-cola sau Banca Transilvania:
vineri, 22 august 2008
Traditie vs Mandrie...
Nu e simplu de zis...fiecare natie cu traditia, obiceiurile, oamenii sau cu mandria ei. Pentru unii e mai importanta traditia, cea care da o directie si e baza unei existente. Pentru altii, mandria e cea mai importanta, care sa zicem cuprinde ce mai 'stralucitor' din traditie sau din prezent.
Cred ca traditia duce la mandrie si la incredere. Sau poate ca fiecare mandrie are traditia ei...
miercuri, 20 august 2008
Servicii rapide la Bacau !!
Ce sa mai poate zice? Poate ca n-ar fi rau ca vanzatoarea/vanzatorul sa se puna cu burta pe carte, ca tot e lipit anuntul pe un "Alfabetar". La mai mare!
joi, 14 august 2008
Bancile...sunt serioase?!
Dar bancile isi vad de treaba. Atrag clienti, isi diversifica oferta, aduc servicii noi adaptate la stilul romanilor de consum. Se reorganizeaza, se rebranduiesc. Investesc in comunicare. Pana aici totul bine.
Dar comunicarea? Cum e comunicarea? Plec in acest post cu gandul la comunicarea institutiilor financiare de acum cativa ani si o compar cu ce se intampla acum in media. Bineinteles e esential sa te dezvolti si sa te adaptezi. Dar parca la banci, s-a plecat de la mesaje mai sobre, mai rationale (vorbim totusi de bani, de riscuri) si s-a ajuns in ultimul timp la mesaje destul de "usoare", uneori amuzante, colorate, bazate mai mult pe factorul emotional.
Cred ca agentiile care creaza aceste campanii de comunicare urmaresc ceva: sa imbrace cat mai frumos si mai colorat miezul legat de bani, care prezinta risc si care trebuie sa primeasca din partea 'clientului' o doza mare de atentie.
Dar oare e bine asa? Ca orice serviciu bancar sa para usor de primit, sa fie adus cu zambet si fara griji? Nu ar fi mai corect sa fie prezentat totusi cat mai real, cu mai multa raspundere, decat sa para o oaza colorata de fericire? E drept ca ajutorul institutiilor bancare ne este foarte folositor si e bine sa fie o oferta diversificata pe piata, dar oare nu ne cam pacalim?
Uite un exemplu:
sau:
Spoturi frumoase, pline de culoare si de suras, de oameni lipsiti de griji care au intr-o banca un prieten apropiat, gata sa le fie de ajutor ori de cate ori e nevoie. Chiar asa o fi?
Cinismul ajuta la ceva?
Mesajul e real. A foarte usor sa treci de la o extrema la alta, de la un lucru frumos la ceva tragic sau dureros, atunci cand nu este ratiune sau raspundere.
Dar...e de ajuns cinismul? Trebuie atinsa coarda sensibila, asa cum se prezinta in spoturile campaniei sau elementul rational ar avea un efect mai mare si mai eficient asupra conducatorilor auto?
Probabil ca societatea noastra trebuie luata asa cu usorul (la sentiment), inca nu e pregatita pentru lucruri mai directe sau noi romanii nu suntem atat de rationali incat sa ne ferim noi insine de astfel de pericole. Campaniile de acest gen trebuie sustinute si comunicate, dar mai ales intelese. Poate ca si cinismul ajuta dar as merge mai mult pe responsabilitatea fiecaruia dintre noi.
PS: cinismul este folosit si la altii...si tot in mod sugestiv (a se citi 'subtil'):
duminică, 10 august 2008
Harder, faster, better...
Pana atunci postez cateva poze care le-am facut in acest summer break la Brasov-Rasnov-Bran. Sunt locatii foarte frumoase, linistite si aduc multa relaxare. You must try it!
so, back to business...